Click sini untuk menambah tabungan nikah cik giRang...masheh.. (^_~)

Saturday, October 9, 2010

al-Quran sebagai hantaran???

copied & pasted from AiNie EnNie (facebook)
edited by making it in conversation form (original article is a cerpen)

pesanan: Kepade mreke2 yg nk memberi hantaran dan menerime hantaran...fikir-fikirkan la


Situasi: Di sebuah kedai
Watak: Pasangan yg bakal berkahwin (Jamilah & Nabil), Pakcik berbaju putih
Jamilah:
Sayang, tengok nih. Cantiknya AlQuran nih. Warna keemasan.
Sesuai untuk kita buat hantaran

Nabil:
Sini pun cantik juga. Warna unggu keemasan. Mana satu kita nak beli nih?


Mereka sedang asyik mencari bahan-bahan untuk dibuat hantaran. Tinggal satu lagi yang masih dicari-cari iaitu AlQuran yang bakal dijadikan hantaran.


Jamilah:
Tapi, yang ni lagi best, ada terjemahan arab (mengeluh)

Nabil:
Ala, awak bukan reti pun bahasa arab.


Tergelak Jamilah. Berbahagia rasanya dapat calon suami seperti Nabil. Prihatin.


Pakcik berbaju putih:
Apa yang saudara cari tu. Nampak seronok saya lihat.

Nabil:
Oh, kami cari AlQuran. Nak buat hantaran. Maklumlah, nak bina masjid.
(sambil tersengih. Jamilah ikut senyum kambing tidak jauh dari situ.)


Pakcik berbaju putih:
Oh. Bagus lah. Adik selalu baca waktu bila? (sambil tersenyum)

Nabil:
Aa.. aa.. lama dah saya tak baca, pakcik. (teragak-agak)

Pakcik berbaju putih:
Kalau gitu, tak perlu lah beli AlQuran kalau sekadar hantaran. Kesian ALQuran. Itu bukan kitab hiasan, dik.


Jamilah:
Alah, pakcik nih. Kacau daun pulak urusan orang muda. Kami beli ni nak baca la.

Pakcik berbaju putih:
Oh, baguslah. Kalau gitu beli lah tafsir ArRahman. Ada tafsiran lagi.

Jamilah:
Ala, besar lah pakcik. Kami nak pilih nih. Kiut lagi.


Jamilah tersenyum sambil mengangkat bungkusan AlQuran warna unggu keemasan yang bersaiz kecil.


Pakcik berbaju putih:
Jangan lupa baca ya.


Pakcik berbaju putih berlalu meninggalkan pasangan tersebut.


Jamilah:
Sibuk je la pakcik tu

Nabil kelihatan serba salah. Mungkin ‘terpukul’ dengan kata-kata seorang pakcik yang muncul secara tiba-tiba.
Situasi: majlis pernikahan Jamilah & Nabil
Watak: Jamilah, Nabil, Pak Imam, hadirin


Pak Imam:
Assalamualaikum semua.

Nabil terkejut. Jantung bagai gugur serta merta. Mungkin tidak percaya apa yang dipandangnya dihadapan. Ahli-ahli keluarga berebut-rebut bersalaman dengan Pak Imam. Mukanya berseri-seri. Janggutnya putih. Jubah putih. Rambutnya ada yang berwarna putih. Nabil mengigil. Jamilah juga terkebil-kebil melihat kelibat orang yang dikenali di kedai buku 2 bulan lalu.

Pak Imam:
Inikah pengantin hari ini?

Nabil:
Pak.. Ustaz.. kabar baik, pak... usta.. ustazz..

Pak Imam:
Oh, sebelum tu, saya suka mendengar bacaan adik Nabil.
Mudah-mudahan kita dapat mengambil manfaat dari bacaan pengantin.

Hadirin mengiyakan. Maklumlah, ustaz Saad merupakan antara orang dikenali oleh ahli-ahli sebagai penceramah tetap setiap hari Khamis selepas maghrib.

Nabil menelan air liur. Baginya inilah saat paling menyeramkan. Peluh membasahi baju melayu satin berwarna putih. Nabil cuba mengagahkan diri.

Nabil:
Ss.. su.. surah apa ustaz?

Pak Imam:
Oh, ayat yang mudah ja. Baca 3 ayat Surah Ar-Ra’d.


Ustaz Saad tersenyum menampakkan baris giginya yang putih hasil bersugi setiap solat mengikut sunnah nabi. "Surah Ar Ra'd...Apa benda nih " detik hati Nabil. Jamilah melihat dari tepi tirai. Memegang kepalanya. Seperti mengagak benda yang bakal berlaku.


Nabil:
Bismillahirrahmaani rrahim.. ALL..MAA.. RIII..!!


Kelihatan gemuruh satu rumah pengantin perempuan. Ada yang keluar dari rumah menahan gelak. Ada yang mengeluarkan air mata menahan kelucuan. Ada yang menggeleng-geleng kepala. Ibu bapa Jamilah merah padam wajahnya. Jamilah entah ke mana, mungkin berpura-pura ke tandas.


Pak Imam:
Baru ustaz tahu ada kalimah ALMARI di dalam ALQuran.
Adik Nabil, cara bacanya seperti begini :
A ’ uzubillahiminnassya itaanirra jim.. Bismillahirrahmanir rahim..
ALIF.. LAMM.. MIMMM... RAA..


Terdengar suara gemersik Ustaz Sa ’ ad. Orang ramai kelihatan ingin mendengar lebih banyak lagi alunan irama ALQurannya. Nabil berasa seperti kilat menyambar kepalanya.


Pak Imam:
Nabil, kamu jangan merendah-rendahkan kitab petunjuk iaitu AlQuran. Ianya hendaklah dibaca bukan sekadar dijadikan hantaran. Malah lebih malang perlakuan seperti ini seolah-olah menghina ALQuran. Beli ALQuran kemudian menaruh di tempat-tempat tinggi seolah-olah ianya sudah cukup bagi seorang muslim. Tinggi mana pun kamu belajar, tiada gunanya kitab yang tidak berubah ini tidak mampu kamu baca. Kitab ini pasti begini rupanya, ayatnya tetap sama, kedudukannya tidak sama. Malah, ketahuilah Allah akan menjaganya sehingga hari kiamat. Nabil, kalau kamu tahu orang-orang yang mengaku kitab AlQuran sebagai kitab petunjuk kemudian diabaikan dia pasti dilaknat oleh AlQuran itu sendiri. Tetapi beruntungnya orang-orangnya memanfaatkan AlQuran setiap hari, membacanya, menghafalnya, mengamalkan menjadikan hati terlalu tenang walapun dia bukannya seorang yang tinggi pelajarannya, kaya hidupnya dan sebagainya.


Orang ramai memang senang cara penyampaian ustaz Sa'ad. Tazkirah pendek Ustaz Sa'ad dikagumi orang terutama yang biasa mengikuti ceramahnya. Nabil dan Jamilah hanya menunduk malu.

Hari semakin cepat berlalu.. Nabil sudah melalui hari-hari yang indah. Kitab ALQUran yang menjadi hantaran perkahwinan sudah menjadi diari kehidupannya yang aktif setiap hari.

Pit.. Pit! Jangan lupa datang rumah ustaz malam nih. Kita belajar sama-sama. Jangan lupa bawa isteri sekali ya Nabil. SMS dari ustaz Sa'ad tiba. Jamilah senyum disisi suaminya, Nabil.

Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) said: 'When a man dies and his relatives are busy in funeral, there stands an extremely handsome man by his head. When the dead body is shrouded, that man gets in between the shroud and the chest of the deceased.

Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) bersabda : 'Bila seseorang lelaki itu mati dan saudaranya sibuk dengan pengebumiannya, berdiri lelaki yang betul-betul kacak di bahagian kepalanya. Bila mayatnya dikapan, lelaki itu berada di antara kain kapan dan si mati.

Selepas pengebumian, semua orang pulang ke rumah, 2 malaikat Mungkar dan Nakir, datang dalam kubur dan cuba memisahkan lelaki kacak ini supaya mereka boleh menyoal lelaki yang telah meninggal itu seorang diri mengenai ketaatannya kepada Allah. Tapi lelaki kacak itu berkata, Dia adalah temanku, dia adalah kawanku. Aku takkan meninggalkannya seorang diri walau apa pun. Jika kamu ditetapkan untuk menyoal, lakukanlah tugasmu. Aku tidak boleh meninggalkannya sehingga aku dapati dia dimasukkan ke dalam Syurga.

Thereafter he turns to his dead companion and says, 'I am the Qur'an, which you used to read, sometimes in a loud voice and sometimes in a low voice. Do not worry. After the interrogation of Munkar and Naker, you will have no grief.'

Selepas itu dia berpaling pada temannya yang meninggal dan berkata,'Aku adalah Al-Quran, yang mana kamu membacanya, kadang-kadang dengan suara yang nyaring dan kadang-kadang dengan suara yang perlahan. Jangan bimbang. Selepas soal siasat dari Mungkar dan Nakir, kamu tidak akan bersedih.'

When the interrogation is over, the handsome man arranges for him from Al-Mala'ul A'laa (the angels in Heaven) silk bedding filled with musk.

Selepas soal siasat selesai, lelaki kacak mengatur untuknya daripada Al-Mala'ul A'laa (malaikat dalam Syurga) tempat tidur dari sutera yang dipenuhi bauan kesturi

Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) said: 'On the Day of Judgement, before Allah, no other Intercessor will have a greater status than the Qur'an, neither a Prophet nor an angel.'

Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) bersabda :'Di hari pengadilan, di hadapan Allah, tiada syafaat yang lebih baik darjatnya daripada Quran, mahupun dari nabi atau malaikat.'


Please keep forwarding this 'Hadith' to all ....because

Sila sebarkan Hadis ini kepada semua ........kerana

Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) said:

'Pass on knowledge from me even if it is only one verse'
'Sampaikan pengetahuan dari ku walaupun hanya satu ayat.'


0 coretan pembaca budiman:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Post a Comment

jejak perayau blog